Eiwitrijke Marshmallows

Gepubliceerd op 1 april 2024 om 12:00

Zoet plantensap tegen o.a. verkoudheid en keelpijn


Traditionele marshmallows werden gemaakt van heemstwortel (Althaea officinalis) en honing. De oude Egyptenaren gebruikten een afscheiding van de wortels en stengels - slijmstof -  om de huid te verstevigen en keelpijn te behandelen. 

De wortel werd gekookt met honing, wat dik, plakkerig snoep vormde. 

 

In de 11e eeuw werd het sap van heemst in Europa gebruikt tegen verkoudheid en in de 16e eeuw tegen infecties van de urinewegen. 

 

Luchtige marshmallows ontstonden pas in de 19e eeuw in Frankrijk waar ze het wortelsap met eiwit en suiker gingen mengen tot 'pâte de guimauve'.

In de 20e eeuw werd het sap vervangen door gelatine, waardoor het nu weinig te maken heeft met de oorspronkelijke snoepjes. Al heeft gelatine zijn eigen unieke gezondheidsvoordelen! 

Meer informatie en research over de gezondheidsvoordelen van heemswortel vind je hier.

Gelatine

 

Tegenwoordig worden marshmallows van gelatine gemaakt. In de winkel zijn er geen gezonde marhsmallows te vinden, dus maak je ze beter thuis met heemswortel of grasgevoerde rundergelatine. Die laatste kan je hier in poedervorm kopen. 

Grasgevoerde rundergelatine bevat hoge concentraties van de belangrijke aminozuren proline, glycine en hydroxyproline: de bouwstenen van collageen.

Glycine is een anti-stress aminozuur dat leverontgifting, mitochondriale gezondheid, hersengezondheid, galproductie, collageenproductie, glutathionproductie en neurotransmitter functie ondersteunt. 

 

Agar agar is een plantaardig alternatief, maar bevat geen van bovenstaande aminozuren aangezien het geen proteïne is. 

Recept


Basis ingredienten:

 

Extra:

Keukengerei:

  • steelpan
  • klopper
  • grote mengkom
  • handmixer
  • glazen voorraadbak
  • spatel
  1. Schenk 60 ml water in de steelpan en strooi er de gelatine over. Laat volledig bloeien.
  2. Klop ondertussen de eiwitten op met de handmixer.
  3. Vet de glazen vooraadbak in met roomboter.
  4. Verwarm de gebloeide gelatine op een laag vuur tot het vloeibaar is. Roer goed.
  5. Haal van het vuur en voeg de ahornsiroop/honing en gewenste extra ingrediënten toe wanneer de gelatine lauw is.
  6. Voeg het gelatinemengsel al kloppend aan de eiwitten toe tot het een dikker geheel wordt. Klop niet té lang!
  7. Wanneer er pieken vormen is je marshmallow mengsel klaar om in de glazen vooraadbak te gieten. 
  8. Zet minimum 3 uur in de koelkast, snij in stukken en enjoy!

De gezondheidsvoordelen van de extra ingrediënten


Matcha

 

Matcha geeft je 4 tot 6 uur langer energie dan koffie en bevat véél meer antioxidanten. Het bevordert ook nog eens de darmen en leverfunctie

 

Matcha heeft een unieke smaak en je moet er een beetje voor zijn. De kleur maakt het wel enorm leuk om dingen mee te maken en niets topt je Matcha Latte beter af dan een Matcha Marshmallow. 

Vlindererwt poeder

 

Butterfly pea poeder heeft een hoge concentratie aan polyfenolen (Proanthocyanidine) en flavonoïden, krachtige antioxidanten.

Proanthocyanidine stimuleert de natuurlijke productie van collageen en elastine.

Flavonoïden verminderen ontsteking, roodheid, stress en zo dus ook huidveroudering. 

 

De blauwe kleur is daar bovenop ook nog eens heel leuk voor kinderen. 

Biest

 

Biest is de eerste melk die je lichaam (of een dier) produceert tijdens de zwangerschap. 

Het heeft een hoog eiwitgehalte (lactoferrine en epidermische groeifactoren) en een laag vet en suiker gehalt en is rijk aan witte bloedcellen die antilichamen produceren. Deze antilichamen (immunoglobine A) versterken het immuunsysteem. 

 

Bovendien is het enorm rijk aan vitamine A, een belangrijke vitamine voor zicht, de huid en het immuunsysteem. 

Onderzoek toont aan dat biest lekkende darm (leaky gut) kan voorkomen door de hoge concentraties aan lactoferrine en groeifactoren. 



FAQ

Welke gelatine gebruik je hiervoor?

Ik gebruik heel graag de gelatine van Great Lakes, maar die is jammer genoeg heel moeilijk te verkijgen in Europa. Daarom gebruik ik momenteel deze gelatine van Zint, in afwachtig tot Gino van Real Roots een gelatine poeder uitbrengt (high hopes ;p) 

Wat doe je met de eierdooiers?

Eierdooiers zitten boordevol voedingsstoffen waaronder alle vetoplosbare vitaminen. Zeker niet weggooien dus! Ik maak er mijn eigeel latte's mee, zo stollen ze niet en behoudt je alle voordelen. Hier vind je een recept! 

Hoe bewaar je de marshmallows?

Je kan de marshmallows door arrowroot poeder rollen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken indien je ze vooraf in stukken wilt snijden. Ik bewaar ze in de glazen luchtdichte bak waarin ik ze maak en snijd steeds een paar stukken vlak voor ik ze eet. 

Hoe lang blijven de marshmallows goed?

Dat is afhankelijk van welke extra ingrediënten je toevoegd. Biest in combinatie met vocht start bacteriegroei, waardoor ik ze zelf binnen 3 a 5 dagen zou opeten. Meestal zijn ze al lang op voor dag 5. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.